kinderyoga

Wat is Kinderyoga?

Kinderyoga staat de laatste tijd volop in de belangstelling, omdat het zo'n fijne manier is voor kinderen om zowel te bewegen als om zich te ontspannen. En juist dat laatste is iets waar steeds vaker, ook bij jonge kinderen, behoefte aan is. Kinderen zitten boordevol energie, en houden enorm van bewegen, dus wat is leuker dan spelenderwijs yoga te ontdekken?

 

Oorsprong
De oorsprong van yoga ligt zo'n 5000 jaar geleden in India. De yogi hadden oog voor de kleinste insecten tot de grootste bergen, zon, maan en sterren. Veel houdingen (asana's) zijn afgeleid van deze voorbeelden uit de dieren- en plantenwereld en verwerkt in kinderyoga.

 

Wat doet Kinderyoga?

Kinderyoga bevordert souplesse, kracht en evenwicht in fysiek en mentaal opzicht.

 

Kinderen worden zich bewuster van hun lichaam en leren verschil waar te nemen tussen spanning en ontspanning. Daarnaast wordt ook verbinding gelegd met emoties, het denken, sociale vaardigheden en de verbeeldingskracht. Het samenwerken en luisteren naar elkaar stimuleert het inlevingsvermogen en het vermogen om gevoelens te uiten.

 

Kinderyoga bevordert ook een positief zelfbeeld. En ze voelen vaak dat ze van kinderyoga rustiger worden en dat ze dingen over zichzelf ontdekken. Kinderyoga is als het ware een ontdekkingsreis waarbij kinderen zichzelf in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen.

 

Holistische Kinderyoga

Het kind wordt met holistische kinderyoga in zijn totaliteit benaderd en wordt bevestigd in zijn 'natuurlijk helende spel' waarin plezier voorop staat. Een les kenmerkt zich door een afwisseling van dynamisch bewegen en rustmomenten. Je kunt hierbij denken aan:

  1. Ontspanning
  2. Ademhaling
  3. Lichaamscontact en massage
  4. Aandacht en concentratie
  5. Het stimuleren van de zintuigen
  6. Lichaamsbewustzijn en beweging
  7. Motorische ontwikkeling

Hoe ziet een kinderyogales eruit?
De kinderyoga oefeningen combineer ik met spel in leeftijdsgerichte thema's zodat wordt aangesloten op de belevingswereld van het kind. 

 

Naast thema's uit de natuur, sprookjes en dierenwereld wordt leeftijdsgericht gebruik gemaakt van liedjes, versjes, verhalen en elementen uit drama en dans. Zo groeien ze bijvoorbeeld als een zaadje uit tot een stevige boom en laten hun takken bewegen in de wind. En maken ze regen met hun vingers op hun lichaam. Of wordt een partner oefening of rug massage op elkaar gedaan.

 

Aan het eind van de les is het tijd voor ontspanning met bijvoorbeeld een meditatief verhaal.

 

Kinderen gaan ontdekken waar hun eigen kracht zit. En dat ze die kracht kunnen gebruiken wanneer het nodig is. Je mag gewoon jezelf zijn, je bent wie je bent! Kijk bij Foto galerij voor een impressie.

 

Kinderyoga Therapie

Of is jouw kind meer toe aan individuele coaching door middel van yoga? Een programma speciaal afgestemd op het kind? Kijk dan bij Therapeutische Kinderyoga

 

Actueel
Saskia geeft geen Kinderyoga lessen meer, maar wel Ouder&Kind Yoga workshops (groep en privé) en Kinderyoga therapie.

 

Wat zeggen anderen over mij

Hannah heeft het erg naar haar zin gehad met de Kinderyoga, ik vond haar er altijd blij en tevreden uitkomen op dinsdag. Ik wil haar dan ook graag weer opgeven voor de 10 lessenreeks in het nieuwe schooljaar! 
Moeder Eva

 _______________________________

Knorretje: "Hoe spel je 'liefde'?" Winnie de Poeh: "Je kunt het niet spellen, alleen voelen."

 

"Je bent moediger dan je gelooft. Sterker dan je eruit ziet en slimmer dan je denkt."

 

"De dingen die mij anders maken zijn de dingen die mij maken tot wie ik ben."

A.A. Milne