Yin Yoga

In deze yogales richten we ons op de 1e vier Chakra’s en haar elementen: aarde, water, vuur en lucht. Elke les wordt één chakra met bijbehorend element behandeld en volg je (herhaalde) oefeningen in een Yin Flow en daaropvolgend Yin Yoga poses. In de Yin Yoga worden oefeningen langer aangehou-den, wat een groter effect heeft op je zelf-helend vermogen. Aan het eind van de les is er tijd voor meditatie en ontspanning.

 

Deze lessen zijn transformerend en helend. Door de Chakra’s (weer) te laten stromen door o.a. Yin Flow, Yin Yoga, klank, mudra’s, meditatie, kun je je lichaam en geest opnieuw in balans brengen. Ook na bijv. een emotionele gebeurtenis. Zo kun je ervoor zorgen dat de energie goed door je lichaam blijft stromen en helpt het klachten te verlichten.

 

 

Wil je je aanmelden voor een Chakra Balance&Yin Yoga les? Klik hier.

 

Wat is een chakra?

In je lichaam zijn zeven belangrijke energie centra aanwezig. Deze staan bekend als Chakra’s. Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een chakra kan je je daarom voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen, of in andere woorden, een ‘draaiend wiel van energie’. Ze bevinden zich in het astraallichaam langs de wervelkolom, vanaf de basis van de wervelkolom tot aan de kruin van het hoofd. De chakra’s corresponderen met een klier in het fysieke lichaam en elke chakra heeft een kleur en energie. Aangezien elke chakra betrekking heeft op specifieke geestelijke, emotionele, psychologische en fysieke aspecten van ons wezen, wordt er gezegd dat blokkade of storing van de chakra’s kan leiden tot lichamelijke, psychische en emotionele stoornissen. Bewustzijn en het in balans brengen van deze energie centra wordt daarentegen verondersteld te leiden tot welzijn en een goede gezondheid. Dat is één van de doelen van asanas: het stimuleren en het in balans brengen van de chakra’s in het lichaam.

 

1. Muladhara Chakra – Wortel Chakra

Muladhara Chakra ligt aan de basis van de ruggengraat tussen de anus en de geslachtsorganen. Het straalt de kleur rood uit en vertegenwoordigt het element aarde.

Het wordt gekenmerkt door de emoties van overleving, stabiliteit, ambitie en zelfvoor-ziening. Wanneer de Wortelchakra uit balans is, kan een persoon zich instabiel, angstig, onzeker, gefrustreerd of ongegrond voelen. Er heerst een gebrek aan ambitie en het ontbreken van een doel. Maar als Muladhara Chakra in balans is, voelt een persoon zich stabiel, zelfverzekerd, even-wichtig, energiek, onafhankelijk en sterk.

 

2. Swadhishthana Chakra – Sacraal Chakra

Het tweede chakra, Swadhishthana Chakra, bevindt zich in de onderbuik, ongeveer vier vingers onder de navel. De bijbehorende kleur is oranje en het vertegenwoordigt het element water.

De attributen van de Sacraal Chakra zijn de basisbehoeften zoals seksualiteit, ver-langens, creativiteit en eigenwaarde. Wanneer deze chakra uit balans is, kan een persoon zich emotioneel explosief en prikkelbaar voelen en is er een gebrek aan energie en creativiteit. Men is manipulatief of geobsedeerd met seksuele gedachten. Wanneer Swadhishthana Chakra in balans is, voel je je positief, vitaal, tevreden, mee-levend en intuïtief.

 

3. Manipura Chakra – Zonnevlechtchakra

Manipura Chakra, de Zonnevlechtchakra bevindt zich boven de navel ter hoogte van de solar plexus (tussen de navel en de onderkant van de ribbenkast). Het vertegen-woordigt het element vuur en straalt de kleur geel uit.

Dit chakra wordt gekenmerkt door energie en emoties als ego, woede en agressie. Een disbalans kan zich fysiek uiten door proble-men met de spijsvertering, leverproblemen of diabetes. Op emotioneel niveau kan men worstelen met depressies, gebrek aan zelfvertrouwen, woede en perfectionisme. Door de chakra in balans te brengen, zou men zich energiek, zelfverzekerd, productief kunnen voelen en zich beter kunnen concentreren.

 

4. Anahata Chakra – Hart Chakra

Anahata Chakra, Hart Chakra, is zoals de naam al impliceert, gelegen in het hartgebied. De kleur is groen en het element is lucht.

Deze vierde chakra is de zetel van de balans in het lichaam, gekenmerkt door gevoelens van liefde, gehechtheid, compassie, vertrouwen en passie. Wanneer Anahata Chakra uit balans is, kan een persoon moeite hebben met emotionele problemen zoals woede, gebrek aan vertrouwen, angst, jaloezie en humeurigheid. Door het harmoniseren van de chakra, zou je je meelevend, optimistisch, vriendelijk en gemotiveerd voelen. Begrip hebben voor jezelf en anderen en zorg dragen voor jezelf en anderen horen ook bij een in balans zijnde Hart Chakra.